• IMG0766614 xport
Terug naar overzicht

Tuin Community

Collectieve actie voor biodiversiteit

Hoe versterken we de biodiversiteit in de Bolwerk Tuin? Hoe kan de Bolwerk Tuin een instrument zijn voor meer biodiversiteit in de buurt, stad en regio?

Groene Gevel voor de Bolwerk Tuin

Aan de westkant is de tuin begrensd door de achtergevel van een fabrieksloods. Deze gevel vergroenen betekent een boost voor de biodiversiteit. We monteren verschillende systemen van klimhulp-technieken. Deze ‘demo-muur’ moet de vele bezoekers van Bolwerk inspireren om zelf gevels te vergroenen.

Onze samenleving wordt met enorme ecologische uitdagingen geconfronteerd. Er is de klimaatverandering en het daaraan gekoppelde verlies aan biodiversiteit. Burgers, organisaties en bedrijven hebben nood aan inspirerende voorbeelden en concrete realisaties.

Vanuit haar praktijk vult Bolwerk die inspirerende rol in. De vele bezoekers van Bolwerk worden via rondleidingen geïnformeerd over hoe Bolwerk duurzaamheid toepast. Het op de site gerealiseerde groene gevel project opnemen in die rondleiding inspireert mensen en organisaties om zelf actie te ondernemen. Maar ook de reguliere bezoekers van de publieke events zullen de groene gevel zien en ervaren. Ook de bedrijven uit de buurt wil Bolwerk verder stimuleren om de industriezone te vergroenen en meer biodivers te maken.

  • Whats App Image 2023 11 09 at 14 29 05 1

De Bolwerk Tuin als hefboom

Hier hanteerden we een innoverende methodiek die co-creatie en participatie vooropzet. We smeedden een ‘community’ die onze diverse samenleving weerspiegelt.

We zetten een traject op met deze diverse groep individuen. De groep bestond uit mensen met verschillende achtergrond, kennis en expertise. Maar ieder deelt een interesse in zorg en natuur. Aäron Leman van Karkas was onze gids tijdens dit traject.

  • IMG075281 xport
  • IMG0767616 xport

De participanten dachten samen na over hoe de tuin een labo voor biodiversiteit kan zijn. Er waren drie sessies:

Sessie 1 - Freestylen
woensdag 12/04 van 18u15 tot 20u15
Tijdens deze sessie brainstormen we eerst rond de kernwoorden van het project. Wat betekent “biodiversiteit”? Wat betekent “zorg dragen”?Daarna clusteren we die veelheid aan associaties, per cluster bedenken we vervolgens generieke activiteiten.

  • IMG07827 LR

Sessie 2 - Concretiseren
woensdag 19/04 van 18u15 tot 20u15
We werken in teams concrete events uit voor de activiteiten/clusters.De w-vragen zijn onze gids: wat? waarom? waar? wanneer? (voor) wie? We denken ook na over de ‘vormgeving’ van het event. Op het einde presenteert elk team kort het uitgewerkte event.

  • IMG07832 LR

Sessie 3 - Narratief bepalen
zaterdag 06/05 van 10u tot 12u
We ontwikkelen samen het narratief: welk verhaal vertellen we? hoe brengen we het programma naar buiten?

  • Overzicht

BiodiverCity - Let's make the city green!


Zo ontstond een vruchtbare bodem om het jaarprogramma effectief op te stellen, vorm te geven en de acties op te zetten.

We gingen op zoek naar verschillende lokale partners die samen met Bolwerk de verschillende events mee konden ondersteunen: Natuurpunt Kortrijk, Velt, Stadslandschap Leie en Schelde, Bolwerk Samentuin, …

Het resultaat is een programma van een 10-tal acties die diverse onderwerpen omtrent biodiversiteit belichten en waarbij deelnemers kunnen inschrijven. Aangezien we dit doelpubliek zo breed mogelijk willen houden, hanteren we het pay-what-you-can principe.

  • DSCF7566
    © CramakaMarky

FERMENTEREN - 8/10/2023

Heb je wel al eens gehoord over fermenteren maar weet je niet wat dat nu exact inhoudt? Dan hebben we goed nieuws!

Bolwerk organiseert op zondag 8 oktober 2023 een workshop fermenteren. We gaan aan de slag met de laatste seizoensoogst uit de Bolwerk Samentuin onder begeleiding van Michel Gonzaga, VELT docente en expert in fermentatieprocessen.

Samen met haar maken we 1 droge en 1 natte fermentatie. Daarna volgt er een proeverij van reeds gefermenteerde groenten.


AANPLANTEN GROENE GEVEL - 4/11/2023

Het is zover! Tijd om de witte gevel van de fabrieksloods op de Bolwerk site om te toveren tot een groene gevel. En jij kan hier een steentje (plantje) aan bijdragen.

Heb je zin om samen met ons de klimplanten voor de nieuwe groene gevel aan te planten, onder begeleiding van Groene Gevels vzw?

Heb je zin om ondertussen verschillende groengevelsystemen te ontdekken? Onze groengevel wordt namelijk een demo-muur van verschillende klimhulp technieken.


MOESTUIN WINTERKLAAR MAKEN - 2/12/2023

Op zaterdag 2 december 2023 organiseert Bolwerk een workshop waarin de moestuin winterklaar wordt gemaakt volgens de principes van de permacultuur. Dit wordt begeleid door de vrijwilligers van de Bolwerk Samentuin.

FRUITBOMEN EN KLEINFRUIT SNOEIEN - 20/01/2024

Voor de Bolwerk wintersnoei van onze fruitbomen en kleinfruit nodigen we Filip Bonné (lesgever bij VELT) uit op zaterdag 20 januari 2024. Hij zal ons meenemen in de kunst van het snoeien.

Deze initiatie start met een korte inleiding waarin de theorie en technieken worden toegelicht. Daarna zetten we de theorie om in de praktijk en nemen we de fruitbomen en het kleinfruit onder handen in de Bolwerk Tuin.


NEST- EN VLEERMUISKASTJES - 17/02/2024

In welke huisjes wonen vogels graag? En wat met de vleermuizen?

Waarop moeten we letten als de architect van hun nestje?

En waarom is het belangrijk dat wij kastjes voorzien in onze tuin?

Dat en nog veel meer kom je te weten op deze workshop op zaterdag 17 februari 2024! Natuurpunt Kortrijk zal zijn kennis met ons delen over deze interessante materie.

En dan is het aan jullie: we maken samen kastjes voor de Bolwerk Tuin, alle materiaal wordt voorzien.


WATERDIERTJES SCHEPPEN - 16/03/2024

Welke bijzondere diertjes leven er in onze poel of in de zwemvijver? Wat leren ze ons over de waterkwaliteit?

Samen met Stadslandschap Leie en Schelde gaan we op onderzoek!

Kom op 16 maart 2024 bij Bolwerk de wonderlijke onderwaterwereld ontdekken!

INSECTENHOTEL VULLEN - 20/04/2024

Hoe creëer je een goed insectenhotel? Op welke plek zet je die in je tuin? Hoeveel insecten kunnen er in zo’n hotel verblijven?

En met welk vulmateriaal vul je best zo’n hotel?

Dit en nog veel meer ontdekken we op 20 april 2024. Samen met de mensen van Stadslandschap Leie en Schelde vullen we die dag het nieuwe insectenhotel in de Bolwerk Tuin en jullie kunnen erbij zijn!


WATER! - 25/05/2024

De manier waarop we met water en onze omgeving omgaan is een steeds belangrijker aandachtspunt. Daarom organiseert Bolwerk een educatieve belevingstocht over water.

De belevingstocht is ontwikkeld door De Helix, Duurzaam Educatiepunt van Departement Omgeving in samenwerking met Join For Water.

De tocht informeert en doet nadenken over hoe we droogte en wateroverlast slimmer kunnen aanpakken, niet alleen in onze eigen tuinen, maar ook in onze buurt en uiteindelijk in heel Vlaanderen.

Dit event staat op zaterdag 25 mei 2024 gepland. Die dag zal er ook een persmoment zijn voor de opening van de natuurlijke zwemvijver op de Bolwerk site.


MAAIBEHEER - 22/06/2024

Wat als we nu eens allemaal ons gazon minder en bewuster zouden maaien? Welke impact zou dit hebben op de biodiversiteit rondom ons? En wat zijn de gevolgen op lange termijn, voor mens en dier?

Hierover komt Natuur.koepel spreken op zaterdag 22 juni 2024.

Daarna is het tijd om het woord bij de daad te voegen: onder begeleiding van Natuurpunt Kortrijk maaien we de Bolwerk tuin!

FICHE

Periode 2021 - 2024
Dankzij Durf2030, Fonds Gezonde Lucht van Greenpeace Belgium, ING Fonds Duurzame Gebouwen beheerd door de Koning Boudewijnstichting