• Project jongbloed buf II def
Terug naar overzicht

Jongbloed

Fris Talent

Jongbloed is Bolwerk's platform voor jong geweld. Beschouw het als een basiswerking: laagdrempelig, experimenteel, multidisciplinair, gericht op podiumkansen en talentontwikkeling.

  • Project jongbloed logo def

Vier jongeren namen in 2002 het initiatief om een kunstenfestival voor startende artiesten op poten te zetten. Het was de prille start voor het Bolwerk van vandaag. Nu kiest Bolwerk expliciet om zelf jongeren te steunen via Jongbloed. Er zijn drie thema's waarrond Jongbloed is opgebouwd: constructie & deco, event en productie. We zien het als een traject waarbij Bolwerk jongeren in de praktijk leert en ondersteunt.


Via constructie & deco stelt Bolwerk haar ingericht atelier en maker expertise ter beschikking. In een eerste fase nodigen we jongeren uit om mee te bouwen aan de inrichting van de Bolwerk site. In een tweede fase krijgen jongeren de kans om installaties, voorstellingen en objecten te bedenken, en te bouwen voor de publieke ruimte.

Bij event betrekken we jongeren bij het samenstellen van de publiekswerking in Bolwerk. Een diverse groep van jongeren met uiteenlopende artistieke interesses denken samen na over het publieksprogramma. Bolwerk geeft hen vervolgens de kans om de events op touw te zetten. Deze groep van curatoren brengt hiervoor andere jongeren samen die meehelpen in de bar, bij de catering, het onthaal,...


Via productie inviteren we jonge gasten om mee op pad te gaan wanneer één van de Bolwerk producties geboekt is door een festival, culturele organisatie of stad. Hier komen ze in contact met op -en afbouw van installaties, het spelen van voorstellingen,...

EEN BLOEMLEZING VAN JONGBLOED INITIATIEVEN

EXPO NR.21

NR.21 was een pop-up tentoonstelling waar tien beeldende kunstenaars hun corona-verhaal kwamen vertellen. Ieder van hen deelde hun ervaringen met die turbulente periode ('20 - '21). De tijdelijke kunsttempel was een prachtig oud herenhuis in de Leeuw van Vlaanderenlaan 21 te Kortrijk. Het huis was een jaar eerder gekocht door één van de kunstenaars en was ondertussen gestript van al haar vorige levens. Op een artistieke manier werd er nieuw leven in geblazen.

Gedurende zes weken werkten de tien kunstenaars intens samen in het huis. Om zo hun artistiek verhaal te verbinden met de locatie maar vooral om hun verhalen te verbinden met elkaar.

Tijdens het weekend van 22, 23 en 24 mei '21, zouden de deuren van de expo voor het brede publiek geopend worden. De kunstenaars wilden niet enkel hun afgewerkte werken tonen maar ook het experimentele proces bloot leggen. Alleen gaf de stad toen geen toestemming wegens de geldende corona maatregelen. Uiteindelijk was een deel van het beeldend werk te zien in Bolwerk begin september '21.

Maarten Vandecaveye is sociaal-cultureel werker in hart en nieren met een grote fascinatie voor film en reportages. Hij maakte 'Het Proces' - een documentaire die de blik richt op het traject van de expo. Hij zoekt en onderzoekt de persoonlijke verhalen achter de kunstenaars en het belang van hun creatieproces. Hij maakte ook een korte walk-through van de expo nadat de stad het toonmoment niet toeliet. Beide reportages kan je onder de foto's bekijken. De kunstenaars maakten samen ook een verrassend zine. Dat kan je downloaden via de rode knop.

BAF ontstond in 2019 als ad hoc collectief in het kader van een artistiek project in Bolwerk (zie onder). Vandaag ontwikkelt het collectief zich verder met onder meer artistieke locatieprojecten in leegstaande panden in de Kortrijkse binnenstad. Bolwerk vervult nog steeds een coachende rol.

Volg BAF via hun kanalen: Facebook en Instagram.

  • NR21 Banner Event FB
  • NR21 Emma
    © Ayen Monserez

  • NR21 Anais
    © Ayen Monserez

  • NR21 Ayla
    © Emma Pauwels

    Werk van Ayla Castelyn

NR21 Het Proces
NR21 In Beeld

Het Doek

De kunstenaars van BAF bedachten in '21 ook een nieuwe culturele productie: Het Doek. Een eenvoudige maar geniale vondst. Een groot schilderdoek, véél verf, penselen en tips van experts zorgen voor collectief geschilderde parels. Iedereen kan zijn of haar expressie delen.

Het Doek ging in première tijdens het festival Bolwerk Deluxe. Het was een onmiddellijke hit... Een maand later gingen er wielen onder de constructie en was Het Doek present bij het Magnolia Collective (Astridpark) en bij Leefwerk op het Schouwburgplein.

Er worden plannen gemaakt om meerdere, mobiele doeken te bouwen in het Bolwerk atelier.

  • Het Doek 1
    © Cramakamarky

  • Verweven Verwonderen

VERweven VERwonderen

Een locatieproject van Lisa Debeerst, lid van Jongbloed, die haar idee indiende bij Durf2030. Durf2030 - een consortium van onderwijsinstellingen, de lokale overheid en actoren uit het middenveld - tekent de contouren uit van de stad van morgen. De horizon is 2030 wanneer Kortrijk de kandidatuur als Europese culturele hoofdstad binnenhaalt. Via projectoproepen roept Durf2030 inwoners, bedrijven, scholen,... op om via creatieve projecten de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Het project van Lisa werd geselecteerd. Om het gevoel van isolement en eenzaamheid te lijf te gaan, wil VERweven VERwonderen spontane ontmoetingen stimuleren. Lisa plaatst een weefgetouw in de publieke ruimte en nodigt buurtbewoners en passanten uit om deel te nemen.

Verweven Verwonderen 02

Eén voor één weven ze mee en dragen zo individueel bij tot een gemeenschappelijk kunstwerk: een groots wandtapijt. Het collectieve eindresultaat krijgt een prominente plek in de buurt en vervelt tot een nieuwe ontmoetingsplek. Bewoners bewonderen elkaars stukken en vinden een aanknopingspunt voor een gesprek. VERweven Verwonderen gaat in de zomer van 2021 op toer in Kortrijk. Het weefgetouw zal een weekend lang aanwezig zijn op drie verschillende locaties in de stad.

Lisa werkt het project uit samen met een bende Jongbloeders, Bolwerk treedt op als coach. Het project is gelinkt aan een growfunding campagne.

VERweven Verwonderen is een echte Bolwerk productie met de karakteristieke ingrediënten: ontmoeting, creatie en verwondering in de publieke ruimte!

Klapping Kortrijk

Bolwerk ondersteunt Amin Srasra bij dit sociaal-artistiek project voor en door jongeren. Jongeren die houden van voetballen. Het project brengt hen in contact met dans, bewegingstheater en podiumkunst. En maakt zo een brug tussen sport en cultuur.

Via een artistieke methodiek - door Ahilan Ratnamohan bedacht - ontdekken de jongeren de wereld van Klapping, een zinnenprikkelende fusie van dans, voetbal, discipline en performance. Het project startte op in '21 en loopt verder in '22. Het doel is de creatie van een nieuwe, culturele productie: een voorstelling voor de publieke ruimte. De jonge deelnemers zullen die brengen op culturele en artistieke festivals en zo in contact komen met voor hen onbekende contexten.

Met dit project wil Amin (kwetsbare) jongeren sterker maken en hen de kans bieden om via een artistiek traject hun talent en veerkracht te tonen aan een breed publiek. Hun ervaringen en verhalen vormen immers de basis van de artistieke creatie.

Voor dit project werken we samen met BUDA Kunstencentrum, het project krijgt extra steun via het Streekfonds West-Vlaanderen (Koning Boudewijnstichting).

Check de video van de eerste try-out tijdens Dansstorm 2021(rechtsonder bij de foto's).

"In short Klapping is a synthesized street-dance, based on the general cultural structures of existing urban dances but grounded in football culture and movement."

Ahilan Ratnamohan, performer & theatermaker

  • Klapping 01
    © Maarten Caessens

  • Klapping 02
    © Maarten Caessens

  • Klapping 03
    © Maarten Caessens

Klapping 04

Bolwerk Undergound Festival

Jongeren uit de Kortrijkse regio organiseren elk jaar het BUF festival. BUF staat voor jong muzikaal talent, je eigen ding doen en in the face.

De jonge crew neemt het helemaal zelf in handen: concept, programmatie, organisatie, promotie,... Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

  • Project jongbloed buf IIII def

"Bij BUF ligt de nadruk op do-it-yourself. Wij doen echt alles zelf! Maar we verwachten van ons publiek dat het ook bijdraagt tot een vet festival."
- Valentin

  • Project jongbloed buf IV def
  • Project jongbloed buf I def
  • Project jongbloed buf III def

Bolwerk Artistiek Festijn

Jonge beeldende kunstenaars uit de Kortrijkse regio werken voor het eerst samen. Ze kiezen voor FRUSTRATIE als artistiek thema. Het ad hoc collectief kiest voor een DOOLHOF om hun artistiek werk ruimtelijk te presenteren. Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

  • Project jongbloed baf I def
  • Project jongbloed baf II def
  • Project jongbloed dansarte dees def

Festival Dansart!

Dansarte vzw organiseert dansprojecten voor jonge dansers en choreografen. Zowel professioneel geschoolde jongeren als gepassioneerde amateurdansers en startende choreografen krijgen kansen om deel te nemen aan dansprojecten, leertrajecten en de creatie van dansproducties.

Zowel in 2017 als in 2019 ondersteunde Bolwerk Dansarte bij de organisatie van hun dansfestival op de Bolwerk site.

Elke editie etaleerde precies die diversiteit waar Dansarte voor staat: jonge choreografen die voor het eerst hun creatie tonen, dansmakers die al een stukje verder staan in hun artistieke ontwikkeling, professionele dansers en jongeren die houden van dans,... Voor het publiek een hartverwarmende, verrassende ontdekkingstocht.

Bekijk hiernaast de aftermovie van Festival Dansart! 2019.

Project jongbloed dansarte II def

Constructie

Bolwerk betrekt jongeren in de inrichting van de site. Anything goes.

Geen workshops maar modules waarbij de theorie in de praktijk wordt toegepast en vice versa. Geen oefeningen dus maar direct voor 'echt'! In 2020 is er een module om een mobiel konijnenhok voor de Bolwerk Tuin te bouwen, in een andere module maken we de metalen leuning voor de passerelle en in de derde module lassen we de steunen voor de tweede residentieplek aan elkaar.


Foto's © Kathelijn Vlaemynck

  • Kat constructie06
  • Kat constructie08
  • Kat constructie05
  • Kat constructie10
  • Kat constructie11

Blacksmiths

Een groepje jonge gasten is ook met smeden gestart. In lijn met de Bolwerk filosofie wisselen ze uit: kennis, materiaal en ervaring. Peer to peer learning in de praktijk.


Foto's © Hans Verscheure

  • Smeden 02 def
  • Smeden 01 def

Bij Bolwerk schaaf ik mijn skills bij als smid. Omdat er gasten zijn met andere skills, leer ik die ook toepassen tijdens het smeden. Lid zijn van Jongbloed betekent dat ik mijn technisch inzicht verbeter én dat ik nieuwe mensen leer kennen.

Jonas Paepe, smid bij Jongbloed

Kolle

Kolle is een ecosysteem van zes Zuid-West-Vlaamse jeugdwerkinitiatieven. Elk huis versterkt jongeren door in te zetten op talentontwikkeling en sociale ontplooiing. Via samenwerking creëert het consortium extra kansen voor haar doelpubliek want Kolle wil jongeren op alle mogelijke manieren ondersteunen. Kolle baseert zich op de principes van de deeleconomie. De zes initiatieven zijn JH Jakkedoe, JH Krak, De Stroate, JC Ten Goudberge, Quindo en Bolwerk/Jongbloed. Meer info vind je hier.



In oktober 2020 werd Kolle gelanceerd met een online video campagne via de social media kanalen van de aangesloten jeugdplekken. In een reeks van video portretten laten we jongeren aan het woord over hun ondernemersidee -of droom. Ze vertellen over hun projecten en de rol die de jeugdplek daarin speelt of speelde. Sommigen van hen zitten nog in een experimentele fase, anderen hebben ondertussen een bijberoep opgestart of een eigen zaak begonnen.

Kolle def filmpje 1
Kolle def filmpje 2

FICHE

Periode sinds 2016
Dankzij Vlaamse Overheid