De Bolwerk Bar is momenteel verplicht gesloten.

 • Project jongbloed buf II def
Terug naar overzicht

Jongbloed

Fris Talent

Jongbloed is Bolwerk's platform voor jong geweld. Beschouw het als een basiswerking: laagdrempelig, experimenteel, multidisciplinair, gericht op podiumkansen en talentontwikkeling.

 • Project jongbloed logo def

Vier jongeren namen in 2002 het initiatief om een kunstenfestival voor startende artiesten op poten te zetten. Het was de prille start voor het Bolwerk van vandaag. Nu kiest Bolwerk expliciet om zelf jongeren te steunen via Jongbloed. Er zijn drie thema's waarrond Jongbloed is opgebouwd: constructie & deco, event en productie. We zien het als een traject waarbij Bolwerk jongeren in de praktijk leert en ondersteunt.


Via constructie & deco stelt Bolwerk haar ingericht atelier en maker expertise ter beschikking. In een eerste fase nodigen we jongeren uit om mee te bouwen aan de inrichting van de Bolwerk site. In een tweede fase krijgen jongeren de kans om installaties, voorstellingen en objecten te bedenken, en te bouwen voor de publieke ruimte.

Bij event betrekken we jongeren bij het samenstellen van de publiekswerking in Bolwerk. Een diverse groep van jongeren met uiteenlopende artistieke interesses denken samen na over het publieksprogramma. Bolwerk geeft hen vervolgens de kans om de events op touw te zetten. Deze groep van curatoren brengt hiervoor andere jongeren samen die meehelpen in de bar, bij de catering, het onthaal,...


Via productie inviteren we jonge gasten om mee op pad te gaan wanneer één van de Bolwerk producties geboekt is door een festival, culturele organisatie of stad. Hier komen ze in contact met op -en afbouw van installaties, het spelen van voorstellingen,...

IN DE PRAKTIJK

EEN BLOEMLEZING VAN JONGBLOED-INITIATIEVEN

 • Verweven Verwonderen

VERweven VERwonderen

Een locatieproject van Lisa, lid van Jongbloed, die haar idee indiende bij Durf2030. Durf2030 - een consortium van onderwijsinstellingen, de lokale overheid en actoren uit het middenveld - tekent de contouren uit van de stad van morgen. De horizon is 2030 wanneer Kortrijk de kandidatuur als Europese culturele hoofdstad binnenhaalt. Via projectoproepen roept Durf2030 inwoners, bedrijven, scholen,... op om via creatieve projecten de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Het project van Lisa werd geselecteerd. Om het gevoel van isolement en eenzaamheid te lijf te gaan, wil VERweven VERwonderen spontane ontmoetingen stimuleren. Lisa plaatst een weefgetouw in de publieke ruimte en nodigt buurtbewoners en passanten uit om deel te nemen.

Verweven Verwonderen 02

Eén voor één weven ze mee en dragen zo individueel bij tot een gemeenschappelijk kunstwerk: een groots wandtapijt. Het collectieve eindresultaat krijgt een prominente plek in de buurt en vervelt tot een nieuwe ontmoetingsplek. Bewoners bewonderen elkaars stukken en vinden een aanknopingspunt voor een gesprek. VERweven Verwonderen gaat in de zomer van 2021 op toer in Kortrijk. Het weefgetouw zal een weekend lang aanwezig zijn op drie verschillende locaties in de stad.

Lisa werkt het project uit samen met een bende Jongbloeders, Bolwerk treedt op als coach. Het project is gelinkt aan een growfunding campagne.

Bolwerk Undergound Festival

Jongeren uit de Kortrijkse regio organiseren elk jaar het BUF festival. BUF staat voor jong muzikaal talent, je eigen ding doen en in the face.

De jonge crew neemt het helemaal zelf in handen: concept, programmatie, organisatie, promotie,... Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

 • Project jongbloed buf IIII def

"Bij BUF ligt de nadruk op do-it-yourself. Wij doen echt alles zelf! Maar we verwachten van ons publiek dat het ook bijdraagt tot een vet festival."
- Valentin

 • Project jongbloed buf IV def
 • Project jongbloed buf I def
 • Project jongbloed buf III def

Bolwerk Artistiek Festijn

Jonge beeldende kunstenaars uit de Kortrijkse regio werken voor het eerst samen. Ze kiezen voor FRUSTRATIE als artistiek thema. Het ad hoc collectief kiest voor een DOOLHOF om hun artistiek werk ruimtelijk te presenteren. Bolwerk ondersteunt en begeleidt.


Foto's © Kay Lacombe

 • Project jongbloed baf I def
 • Project jongbloed baf II def
 • Project jongbloed dansarte dees def

Festival Dansart!

Dansarte vzw organiseert dansprojecten voor jonge dansers en choreografen. Zowel professioneel geschoolde jongeren als gepassioneerde amateurdansers en startende choreografen krijgen kansen om deel te nemen aan dansprojecten, leertrajecten en de creatie van dansproducties.

Zowel in 2017 als in 2019 ondersteunde Bolwerk Dansarte bij de organisatie van hun dansfestival op de Bolwerk site.

Elke editie etaleerde precies die diversiteit waar Dansarte voor staat: jonge choreografen die voor het eerst hun creatie tonen, dansmakers die al een stukje verder staan in hun artistieke ontwikkeling, professionele dansers en jongeren die houden van dans,... Voor het publiek een hartverwarmende, verrassende ontdekkingstocht.

Bekijk hiernaast de aftermovie van Festival Dansart! 2019.

Project jongbloed dansarte II def

Constructie

Bolwerk betrekt jongeren in de inrichting van de site. Anything goes.

Geen workshops maar modules waarbij de theorie in de praktijk wordt toegepast en vice versa. Geen oefeningen dus maar direct voor 'echt'! In 2020 is er een module om een mobiel konijnenhok voor de Bolwerk Tuin te bouwen, in een andere module maken we de metalen leuning voor de passerelle en in de derde module lassen we de steunen voor de tweede residentieplek aan elkaar.


Foto's © Kathelijn Vlaemynck

 • Kat constructie06
 • Kat constructie08
 • Kat constructie05
 • Kat constructie10
 • Kat constructie11

Blacksmiths

Een groepje jonge gasten is ook met smeden gestart. In lijn met de Bolwerk filosofie wisselen ze uit: kennis, materiaal en ervaring. Peer to peer learning in de praktijk.


Foto's © Hans Verscheure

 • Smeden 02 def
 • Smeden 01 def

Bij Bolwerk schaaf ik mijn skills bij als smid. Omdat er gasten zijn met andere skills, leer ik die ook toepassen tijdens het smeden. Lid zijn van Jongbloed betekent dat ik mijn technisch inzicht verbeter én dat ik nieuwe mensen leer kennen.

Jonas Paepe, smid bij Jongbloed

Kolle

Kolle is een ecosysteem van zes Zuid-West-Vlaamse jeugdwerkinitiatieven. Elk huis versterkt jongeren door in te zetten op talentontwikkeling en sociale ontplooiing. Via samenwerking creëert het consortium extra kansen voor haar doelpubliek want Kolle wil jongeren op alle mogelijke manieren ondersteunen. Kolle baseert zich op de principes van de deeleconomie. De zes initiatieven zijn JH Jakkedoe, JH Krak, De Stroate, JC Ten Goudberge, Quindo en Bolwerk/Jongbloed. Meer info vind je hier.In oktober 2020 werd Kolle gelanceerd met een online video campagne via de social media kanalen van de aangesloten jeugdplekken. In een reeks van video portretten laten we jongeren aan het woord over hun ondernemersidee -of droom. Ze vertellen over hun projecten en de rol die de jeugdplek daarin speelt of speelde. Sommigen van hen zitten nog in een experimentele fase, anderen hebben ondertussen een bijberoep opgestart of een eigen zaak begonnen.

Kolle def filmpje 1
Kolle def filmpje 2

FICHE

Periode sinds 2016
Dankzij Vlaamse Overheid