• Ilot hero def
Terug naar overzicht

L'Ilôt des Roulottes

Dromerige sprookjeswereld

Voor La Petite Fabriek in Doornik ontwierp en maakte onze chef d'atelier deze reeks van vier tot de verbeelding sprekende woonwagens. Ook de ruimtelijke inrichting van het woonwageneiland nam hij onder handen.

  • Ilot I def

"Al zeggen we het zelf, achteraan verscholen in het bosje is ons woonwageneiland zonder meer hét paradepaardje van La Petite Fabriek. Je komt er in een andere wereld met vier unieke roulottes of houten woonwagens. Ze werden vervaardigd uit oude boerenkarren en volledig getransformeerd tot nieuwe, duurzame, ecologische en uiterst comfortabele kampeerwagens. Wie het bosje betreedt, gaat binnen in een wereld van verbeelding en natuurlijke schoonheid."

- Fien & Dirk, La Petite Fabriek

  • Ilot II def

Werk van lange adem...

Eind 2010 belden de mensen van La Petite Fabriek ons op, met de vraag of ze even mochten langskomen. Dirk en Fien hadden plannen met de vroegere Ferme du Beauregard in Froyennes, op een boogscheut van Doornik en de Schelde. De vierkantshoeve dateert uit de zeventiende eeuw en hoorde bij het kasteel van Froyennes, wat verderop.

Het plan was om de hoeve te transformeren tot een interessante broedplek met een focus op cultuur, ontmoeten, deelnemen en creativiteit. Via Lactea, een vzw die fungeert als managementkantoor voor wereldmuzikanten maar ook zelf evenementen organiseert, zou een vaste stek krijgen op de hoeve.Een klein bosje op de site van La Petite Fabriek was gereserveerd voor een woonwagenpark. En Bolwerk kreeg de vrijheid en het vertrouwen om die te ontwerpen en te bouwen. In het atelier vertrokken we van oude, platte boerenkarren. Vanop die basis ontstonden vier unieke roulottes, stuk voor stuk met heel veel zorg en vakmanschap gebouwd. Bij het ontwerp koos Servaas voor mooie, duurzame materialen die naadloos aansluiten bij de omgeving.

Drie roulottes dienen als slaapwagen voor residerende artiesten, maar ook voor koppels of gezinnen die een unieke nacht in het bosje willen beleven. Een vierde woonwagen doet dienst als sanitaire wagen met twee douchecellen en toiletten. Bolwerk rondde het project af in 2015.

  • Ilot VI Ia def
  • Roulottes schets 01 def

"In een klein bosje naast de site van La Petite Fabriek gingen de Kortrijkzanen van Bolwerk aan de slag. Het collectief bouwde oude trekwagens om en verbond de wagens met elkaar via houten looppaden. Op ééntje kan je zelfs op het dak rondkijken. Hout en prachtig smeedwerk geven de roulottes een heel mooi karakter." - Bart Noels, Uit in Zuidwest

  • Ilot IIII dees def
  • Ilot IIII def
Ilot III def
Ilot i V dees def

FICHE

Uitvoeringsperiode 2011 - 2015
Dankzij La Petite Fabriek
Foto's © Cramakamarky

Fotoalbum

Ilot VIII