• Geflipt karnavires nuit de lumiere NDL R Pelletier18 5
Terug naar overzicht

FEUX D'HIVER

Winters festival

Feux d’Hiver is terug! Samen met Schouwburg Kortrijk
en Muziekcentrum Track brengen we het winterfestival
dit keer naar de binnenstad van Kortrijk. In een vurig decor
geniet je op 23 december van een mix van spektakel,
installaties, film en sfeer. Een ideaal moment om aan de
eindejaarsdrukte te ontsnappen, verwonderd te worden,
elkaar te ontmoeten en de stad in een ander licht te zien.

Nuit de Lumière - spektakel van het Franse Karnavires

23 december ∙ 18u30 - 19u15 ∙ Koning Albertpark


Nachtelijk, pyrotechnisch en muzikaal spektakel...

Het gezelschap Karnavires is gekend voor zijn grote straatoptredens waar muziek, circus en vooral veel vuur de kern vormen. Al meer dan dertig jaar creëren ze events en voorstellingen doorheen heel Europa. Waarbij ze via dramatische en cinematografische spektakels verhalen brengen naar de publieke ruimte in hedendaagse steden.

Magie van beelden, magie van vuur, deze show neemt het publiek mee op een reis die ruimte en tijd voor een ogenblik zal transformeren. De Illuminators, buitengewone karakters, orkestreren deze apotheose van vonken als een immens cabaret dat de sterren binnenhaalt.

  • Schermafbeelding 2023 12 07 om 16 00 35

Trek na het spektakel de binnenstad in!

Wandel langs het Guido Gezellepad en laat je begeleiden door een nieuwe creatie van de Vuurmeesters: Watergloed. Een mysterieuze vuurboot op de Oude Leiearm van waarop twee operazangeressen een mysterieze gloed verspreiden. De zangeressen verleiden en verrassen als sirenes met hun lyrische gezangen. Is je nieuwsgierigheid gewekt? Kom en laat je verwonderen! Reuzegrote kandelaars verlichten het pad.

23 december ∙ 19u15 - 21u

  • Watergloed
  • Kandelaars

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

Vuurparcours

23 december ∙ 16u - 22u ∙ verschillende locaties in de binnenstad

Tuin Jan Persijnstraat

Sferisch vertoeven in deze magische tuin waar vurige landlotussen je ontvangen met een fonkelend kleurspektakel, samen met de live soundscapes dansen je ogen mee op het ritme van het vuur in de watervuurschaal waar twee tegengestelde krachten voor een bevreemdend kunstwerk zorgen met dansende vlammen op een wateroppervlak.

Geniet van feeërieke projectie, zweverige soundscapes en vlammen.

ism Zeitgeist, Zer0 れい & de Vuurmeesters
doorlopend

Binnenkoer Historisch Stadhuis

Op de binnenkoer van het historisch stadhuis word je door de klinkende aambeelden - die tonen dat 'smeden' en 'maken met vuur' springlevend is - onthaald. Een plek in het teken van dit aloude ambacht met demonstraties van deze eeuwenoude kunst.

De demonstraties worden gegeven door het collectief IJzer en Vuur. dat zich sinds 2005 inzet voor het behouden en uitoefenen van dit magische ambacht. smeden met vuur. Zo houden ze de materiële en immateriële waarde van het smeden in leven én actueel.

demonstratie smeden 16u - 18u30 & 19u15 - 21u30

Buurttuin Ramen

Lieve Zusjes Stoere Broers experimenteert in de publieke ruimte met de cargofiets. Ze zorgen voor spontane bijeenkomsten in ongekende hoekjes zoals Buurttuin Ramen. Voor Feux d'Hiver installeren ze een makeshift open air cinema, voor jong en oud.

“Zal dat niet frisjes zijn?” Geen zorgen! Het Instituut voor Volkswarmte zorgt voor verwarmde bankjes, wij voor dikke dekens en jullie voor de gezelligheid... en last but not least: er is home made popcorn...

Spring dus zeker ook eens binnen tussen de filmvertoningen door!

film om 16u30
film om 20u30
  • Landlotussen
  • 24891675 10214711681935241 1075616938 n
  • Cinemobiel brengt de film met de brandweerwagen tot bij u

Tuin Sint-Michielskerk

Na eerdere shows op o.m. Feux d’Hiver, Tomorrowland en de Gevleugelde Stad Ieper brengt Part-A-Fou twee onwaarschijnlijke vuurspektakels in de tuin van de Sint-Michielskerk. Part-A-Fou verwondert je steeds opnieuw en laat je achter met een warme gloed van verbeelding op het gezicht.

Phoenix Rising is een intrigerende solovoorstelling gebracht door een artiest die zich diep verbonden voelt met het vuur, vol hoogstaande techniek en imposante vlammen. De phoenix herrijst. Voor de ogen van zijn verbaasde publiek gaat hij de strijd aan met het vuur, zijn eerste grote liefde en mentor, maar ook ‘t begin & ‘t eind.

Op het einde van de avond brengt Part-A-Fou zijn vrienden-vuurkunstenaars op scene voor een heet vuurcabaret.

Phoenix Rising speelt om 16u50 en om 18u
(de show duurt 20')
Vuurcabaret speelt om 20u
(
de show duurt 30')

Verlaagde Leieboorden

Aan de verlaagde Leieboorden vind je installaties gemaakt door Dwaallicht. Sinds 2013 zorgt deze compagnie voor vuurinstallaties en -decoraties in binnen- en buitenland. Hun bekendste installaties zijn als meccano's uit bamboe. Via deze installaties die zacht oplichten speelt Dwaallicht met ruimtelijke vormen. De installaties vormen samen een tijdelijk oord vol warme gloed.

doorlopend

Het Textielhuis

Het Textielhuis is het meetingpoint van Feux d'Hiver. Spring binnen om je op te warmen, iets te eten of te drinken.

Onze Carpool mag uiteraad niet ontbreken op Feux d'Hiver, we parkeren hem voor de deur van Het Textielhuis! Binnen kunnen de kids zich uitleven op de installaties van Den Draad.

We sluiten Feux d'Hiver hier af met een concert van Rendier, gevolgd door goeie dansplaatjes!

Carpool - 17u tot 21u30
Concert Rendier - 21u30 tot 22u30
Dj - 22u30 tot sluit
  • Partafou 48
  • Bamboe12
  • CARPOOL II def

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

RENDIER

Rendier, ’s lands leukste kerstband, helpt u op te warmen tijdens winterse dagen. Ze zijn de uitsmijter op Feux d'Hiver. Zij zorgen voor muziek als hete Glühwein in uw aderen.

Rendier zag in 2018 als kerstband het levenslicht. Hun seizoensgebonden, Nederlandstalige muziek bevindt zich op het kruispunt van kleinkunst, pop, indie en folk. Lyrisch-kritische kerstmuziek van 'Kerst in het Ziekenhuis' tot 'Jezus was een Palestijn’.

Hun vierde EP ‘Nachtdier’ verscheen in 2022 bij Starman Records.

  • Rendier 7

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★